maanantai 23. huhtikuuta 2012

Suunympärysihottuma (POD) ja omenaviinietikka

Edit 12.08.2020: tätä postausta on luettu jo yli 45 tuhatta kertaa! Tosi kiva huomata että niin monet ovat saaneet (toivottavasti) apua tähän ikävään vaivaan ja ehkä jopa päässeet siitä eroon! Näin on minunkin tapauksessani, vaikka ihoni edelleen oireilee silloin tällöin. Halusin jakaa vähän lisää tietoa omista myöhemmistä kokemuksistani ja kuvia tuotteista jotka ovat toimineet minulla.
 
Kirjoitan tätä nyt vähän yli 8 vuotta alkuperäisen tekstin julkaisun jälkeen. Ihoni oireilee suun ympäristössä yhä silloin tällöin, mutta todella harvakseltaan. Useimmiten nuo mini-näppylät puhkeavat ihan yllättäin, siis melkeinpä yön aikana ja aamulla olen kauhuissani ja peloissani josko se nyt taas tulee pahana takaisin! Onneksi ei ole vielä tullut.
Olen todennut tätä tapahtuvan noin kerran tai kaksi vuodessa, aikoina joina minulla on paljon stressiä. Tässä on kuva ihosta tänään, ilman mitään tuotteita. On varmaan syytä huomauttaa että viimeiset 8kk olen tehnyt töitä kotoa ja leukaa on näköjään tullut nyplättyä ;)

Suunympärysihottuma?

Mutta siis yleisesti ihoni pysyy hyvänä, eikä POD ole toistaiseksi palannut kovin pahana! Kun se on ollut pahimmillaan vuoden 2012 jälkeen (eli alkuperäisen tekstin jälkeen), se on ollut aika lähellä tätä (kuva 2012 tekstistä): 


 Parhaaksi itsehoidoksi olen havainnut seuraavat:
 • Sinkkiporetabletit
  • Heti oireiden alkaessa annostuksen mukaan
 • Sinkkipasta (itse olen käyttänyt Zinkosal-P, 400mg)
  • Heti oireiden alkaessa paksuhko kerros kaikkiin kohtiin naamassa jossa punertaa. Yleensä olen jättänyt tämän päivästä riippuen muutamaksi tunniksi ja sitten pyyhkinyt pois. Tämä ei kuivu joten ole varovainen ettet vahingossa mällää sitä hihassa jonnekin.. ;)
 • Ja sinkkipastan poiston jälkeen Humektania kevyesti jottei ihon pinta kuivu
 • Auringossa oleskelu jo lyhyinäkin aikoina tuntuu auttavan tähän POD punoituksen nimenomaan
Ja haluan vielä muistuttaa että en ole terveydenalan ammattilainen, enkä väitä näitä ohjeita oikeiksi tai hyvinvointia tukeviksi! Päinvastoin, saattavat olla jopa vaarallisia! :D

Mutta siis, toivon että tämä päivitys ehkä helpottaa jonkun tuskaa joka juuri nyt kamppailee suunympärysihottuman kanssa. Kyllä se siitä, trust me! <3
__________________________________________________________________________________
 
ALKUPERÄINEN TEKSTI:
 
Moi!

Kerron nyt kokemuksistani suunympärysihottuman, eli perioraalidermatiitin hoidosta omenaviinietikalla. En kerro itse taudista nyt sen enempää, sillä se ei ole tämän postauksen tarkoitus. Taudista voit lukea esimerkiksi täältä.

Kasvoni alkoivat punoittaa suun ja nenän välistä n. helmikuussa. Puna oli kuitenkin niin näkymätöntä ja harmitonta, etten reagoinut siihen sen enempää. Uskoin sen johtuvan pakkasesta.
Tauti alkoi kuitenkin oireilla (eli näkyä todella häiritsevästi) yhtäkkisesti pääsiäisenä. Torstaina punoitus oli lievää, seuraavana päivänä oltiin jo seuraavan kuvan tilanteessa. Kasvojeni iho siis huononi todella nopeaa tahtia, enkä tiennyt mitä tehdä.


Näyttää pahalta vai mitä? Sitä se olikin! Punoitusta, kuivaa ihoa ja "näppylöitä", jotka eivät kuitenkaan olleet finnejä tai näppyjä..

Kerrottakoon, että minulla ei ole ollut aikaisemmin iho-ongelmia, ei juuri edes finnejä. Ihoni ei ole atooppinen, se on aivan normaali pintakuiva sekaiho.

En ollut aikoihin muuttanut mitään ihonhoito-rutiineitani, käyttämiäni ruoka-aineita, kosmetiikkaa tai lääkitystä. Minulla ei ole mitään allergioita.
Olin itse tutkinut internetistä kasvojen ihottumia/tauteja (lääkärit tykkää, joo.. :D) ja poissuljin "ulkoisista" tekijöistä tai allergioista johtuvat vaihtoehdot. Lopulta diagnosoin naamahirvitykseni suunympärysihottumaksi (lääkärit tykkäävät vielä enemmän.. ;))
Koska lääkäriin en pääsisi pääsiäisen vuoksi ainakaan seuraavaan 5 päivään, päätin kokeilla kaikkia mahdollisia netistä löytyviä kotikonsteja.

Mahdollisesti auttavia aineita löytyi useita. Itse lähdin toteuttamaan seuraavia:

 • sinkki
 • kalaöljy
 • aloe vera -tuotteet
 • omenaviinietikka
 • vesi
 • vitamiinit Hoidoista seurasi vajaan viikon päästä tällainen tulos: HUOM! Ei mitään lääkkeitä käytetty!


Eli HUOMATTAVA parannus vain vajaassa viikossa!

Seuraavan viikon keskiviikkona lääkäri päätyi kuin päätyikin juuri PODiin. Olin tavallaan huojentunut ja tavallaan surullinen. Taudin aiheuttajaa ei tiedetä, eikä siihen varsinaisesti ole pysyvää hoitoa.
Onneksi otin naamastani pahana hetkenä tuon ensimmäisen kuvan. Sen avulla lääkäri pystyi toteamaan taudin.

Miten sitten hoidan ihoani yllä mainituilla tuotteilla?
 • Sinkki, kalaöljy, vitamiinit ja vesi normaalisti suun kautta. Vettä paljon, vitamiinit suosituksen mukaan.
 • Aloe veraa minulla on rasvassa, se rauhoittaa ihoa ja viilentää.
 • Omenaviinietikka: kerran/pari päivässä tuputan naamaan sairaille alueille. Ensimmäisellä kerralla kirveli ja poltti niin paljon, että naama tuntui palavan irti. Kipu oli todella kova, mitä sitä vähättelemään. Iho on hoidon jälkeen myös todella punainen, eli tätä hoitoa ei kannata tehdä ennen julkista esiintymistä.. :D Omenaviinietikka luonnollisesti myös tuoksahtaa ikävältä. Vähitellen kirvely kuitenkin helpottaa ja iho paranee. Terveellä iholla omenaviinietikka ei tunnu miltään.
Sain myös antibiootit, mutta en ole vielä aloittanut niitä. Omenaviinietikka toimii paremmin kuin hyvin. Nyt (3vkon jälkeen) ihoni on jälleen normaali, ehkä hieman punoittava ajoittain.

Nämä kaikki kuvat on siis otettu vessani valossa, joka on ihan törkeä kaikkien ihovirheiden ym. paljastaja! Luonnonvalossa tai normaalissa sisävalossa ihottuma ei näy enää lainkaan. :)

Halusin jakaa kokemukseni julkisesti, sillä olin hyvin ahdistunut, stressaantunut ja surullinen kun naamani oli pahassa kunnossa. Toivottavasti tämä auttoi jotain hädässä olevaa! :)

Jos sinulla on kysyttävää, kysy! Vastaan mielelläni kaikkeen mihin osaan! :)

64 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tuttu vaiva :/ onko pysyny poissa vai onko uusiutunut? Jos on tullu uudestaan, niin hoiditko samalla keinolla kuin tässä kerrot?
Itsellä oli viikme syksynä 3kk antibioottikuuri + rasvat päälle, "karanteenissa" n3vko. Nyt tuntuu tulevan takas..
-Nopa-

vra kirjoitti...

Terve Nopa!
Tosi ikävää kuulla, että kärsit samasta vaivasta.. :/ Ootko kokenut, että johtuisi sulla jostain stressistä tai muusta? Nimittäin veikkaisin itselläni stressin olevan syynä.. Nyt kevät on mulle todella stressaavaa aikaa, eikä tätä vaivaa ole koskaan ennen ollut. Kehoni on kylläkin reagoinut muuten fyysisesti stressiin. :) Eli toivon että kesällä tilanne taas rauhoittuu!
Ja omenaviinietikalla iho pysyi hyvänä yli kuukauden. Sitten tuli stressipiikki ja yhdessä yössä naama oli palannut lähtöpisteeseen. :/ Aloitin antibiootit, koska en yksinkertaisesti tiennyt enää mitä muutakaan tehdä. Naama pysyi niillä taas viikon normaalina, jonka jälkeen ihottuma tuli takaisin ilmeisesti jälleen yhden stressipiikin vuoksi. :( (Mun pitää varmaan mennä johonkin joogaan tai jotain! :D)
Otin tupla-annoksen antibiootteja yhden päivän ajan ja ihottuma lähti taas pois. Kuuri on siis vielä kesken, joten en osaa sanoa, miten sen jälkeen käy.. :( Toivottavasti ei enää uusiutuisi!

Ihanaa kevättä sinulle ja toivon todella, että pääset eroon vaivastasi! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
kiva kun vastasit :)

En omasta mielestä stressaa tällä hetkellä mitään, mutta siltikin naama kutiaa, pieniä näppyä on jo koholla ja samaa lääkerasvaa laitan kuin syksylläkin. Auttaa hetken ja jos lopetan lääkerasvan niin ihottuma tulee nopeesti takas. Luultavasti menen uudestaan ihotautilääkärille, kysymään neuvoa. Voikohan siitepöly auttaa ihottumaan uusiutumaan? No, luulisi lääkärin tietävän.
Antibiootteja en haluaisi taas syödä ja kun kesäkin tulee, niin ei hirveesti varjossa haluis istua..

Tämä on kyllä kurja vaiva, ikinä ennen en ollut edes kuullut moisesta ihottumasta (ja ikääkin on yli 30v!) mutta kuulemma hyvin tyypillinen nuorten naisten tauti :/ ja sitten kun ei tiedetä tarkkaan mistä johtuu ihottuma johtuu, e-pil/stressi? Ja voi olla että on lopun elämän vaiva, itku jos niin on!

Hyvää kevättä sulle myös ja toivottavasti sulle auttaa kuuri eikä vaiva enää palaa! :)

-Nopa-

Kummitus kirjoitti...

Omenaviinietikkä on merkillinen aine myös sisäisesti. Äiti joi päiittäin lasillisen vettä, johon oli blandattu omenaviinietikkaa ja hunajaa. Sinunkin olisi kannattanut koekeilla sisäisesti sen sijaan, että työnsit suoraan ongelma-alueelle. Onneksi iho ei palanut.

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Itse totesin metissä surffailun jälkeen että minulla on sama vaiva. Omenaviinietikalla yritiän nyt parannella ja apteekista haen sinkkivoidetta vielä. Lääkäriin yritän saada ajan jos ne antibiootit auttaisivat. Onko sinulla vielä oireillut tuo ihottuma? Vai pääsitkö eroon?

vra kirjoitti...

Anonyymi, olen päässyt ihottumasta eroon tällä erää. Mulla se johtunee stressistä, kun pääsykoeaikana puhkesi ja sen jlkn jäänyt täysin pois. Ja mulla on muutenkin taipumusta oireilla stressiin fyysisesti..
Suosittelen kyllä omenaviinietikkaa, mutta teho on paras kun sitä käyttää useita kertoja pvässä. :)
kaikkea hyvää sulle ja tsemppiä inhottavan taudin kanssa taisteluun! :)

Anonyymi kirjoitti...

Ompa "ihana" huomata, että muillakin tämä inhottava iho ongelma.. Nyt suuntaan huomenna kauppaan ostamaan kaikki tuotteet ja kokeilen kuinka käy.. olen noin 10 vuotta sitten syönyt antibiootti kuurin tähän vaivaan kun oli yhtä pahana kuin nyt ja mahani meni pitkäksi aikaa todella huonoon kuntoon. Nyt olen yrittänyt kaikkia rasvoja ja on tainnu mennä vain pahempaan kuntoon..

vra kirjoitti...

Anonyymi, Eihän tämä kiva aihe ole, mutta toivon että postaukseni on auttanut jotakuta. Jos ei fyysisesti, niin ainakin ehkä henkisesti. :)
Kurjaa että tauti uusii.. ;/ Rasvoista ei ollut mullakaan juuri mitään hyötyä, mutta tietysti kannattaa valita sellainen, jossa on mahdollisimman vähän mitään hajusteita/mausteita yms.
Kannattaa koittaa tätä luontaista, mulla ei ainakaan tullut mitään mahaoireita kyseisestä kuurista! :D

Tule sitten kertomaan, miten kävi. Tsemppiä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Mulla on myös tää inhottava vaiva, jo toista kertaa. Ekalla kerralla se hoitui antibiooteilla ja pysyi myös poissa useamman vuoden. Nyt tää kiusankappale on kuitenkin iskenyt mun kasvoihin uudestaan! Olen saanut sen pysymään melko hyvin kurissa pesemällä kasvot ilman pesuaineita, ainoastaan kosteusvoidetta ja SUOLAVETTÄ käyttäen.

Suunympärysihottumalla on taipumus ärsyyntyä juuri vedestä, pesuaineista ja rasvoista, mutta pakkohan kasvoja on jonkun verran pestä ja rasvata! Meikkivoidetta ja puuteria olen käyttänyt ihan normaalisti enkä onneksi ole huomannut niiden ärsyttävän ihottumaa.

Yllätyksekseni huomasin suolaveden ärsyttävän ihottumaa tavallista vettä vähemmän, kun nuhassa ollessani käytin suolavettä nenäkannulla tapahtuvaan nenähuuhteluun :) Nenähuuhtelussa 6 dl kraanavettä laitetaan 1 teelusikallinen hienoa merisuolaa. Kannattaa kokeilla!

Tsemppiä ja helpotusta kaikille vaivasta kärsiville!

vra kirjoitti...

Anonyymi, Kiitos kommentistasi, toivottavasti suolavesi auttaa muitakin! :)

Anonyymi kirjoitti...


Hei!

Kärsin kolmatta kertaa tästä kamalasta suunympärysihottumasta. Eka kerran se tuli n. 7-vuotta sitten ollessani raskaana. Toisen kerran se puhkesi syksyllä 2010 ja kesti puoli vuotta! En älynnyt mennä lääkäriin, koska se ei ollut mitenkään paha. Nyt ihottuma pamahti yhden yön aikana todella pahaksi, pahimmaksi ikinä. Sain ajan lääkäriin ja lääkäri määräsi antibioottikuurin. Se ei käynyt mulle, sain allergiaoireita.
No, täytyi keksiä jotain itse. Luin netistä, että sinkki voisi auttaa. Kuusi päivää sitten aloitin syömällä 45g sinkkiä päivässä ja lisäksi voitelen sinkkivoiteella ihottuman kahdesti päivässä. Desinfioin käsidesillä ihottuman aamuin-illoin ja sen jälkeen laitan voiteen. Eli voide peittää ihottuman kokoajan. Uskomatonta, mutta tuloksia parempaan suuntaan on tullut! Hoidon alussa ihottuma oli kirkuvan punainen ja ihottumaryhelmiä oli neljä isoa läikkää. Nyt läikät ovat pienenneet ja vaalenneet huomattavasti! Malttamattomana odotan viikkoa kuluvaksi, että saan nähdä tuloksia sitten.

Mulla ihottuma taisi laueta saunomisen jälkeen. Kuumassa ja kosteassa istuttiin miehen kanssa pussaillen. Taisi bakteerit ja talit sekoittua siinä.. Miehellä on vielä semmoinen kiitettävän tuuhea parta, joka oikein siveli pöpöjä mun ihoon. Ja aikoihin en ole saunonut, n. vuosi sitten viimeksi. Ehkä iho säikähti ja reagoi ihottumalla.

vra kirjoitti...

Anonyymi, Sinkin pitäisi auttaa moneenkin iho-ongelmaa, joten miksi ei siis tähän. :) Itsekin söin sitä ja kai se kokonaisuuteen vaikutti! Sinkkivoide voi kuitenkin kuivattaa ihoa pahasti, eli kannattanee välillä rasvatakin. Mulle lääkäri määräsi rasvaksi Humektania, koska se on runsaasti vettä sisältävä, mutta ei öljyinen. On ollut hyvä rasva sen jälkeen kun iho tottui öljyn puutteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvä, että tähän vaivaan on koottu kokemuksia! Itse ekaa kertaa sairastan tätä, enkä aluksi oivaltanut mistä voisi olla kyse, koska ihoni on melko vaativa muutenkin ja kaikenlaisia vaivoja ilmaantuu. Samasta syystä kuvittelin, että saisin tämänkin itsehoidolla kuriin. Tosi masentavaa ja entistä stressaavampaa, kun mikään ei tehoakaan!

Googlaillen onneksi löytyy täsmäohjeita (kun niitä ymmärtää etsiä) ja ilahduttavaa on, että luonnollisillakin keinoilla tätä on toiveita hillitä, jos joskus uusii. Puoli vuotta minäkin ensin kärsin, nyt antibiootteja pari päivää popsineena alkaa jo helpottaa. Täytyykin alkaa sinkkiin kiinnittää huomiota, kun antibioottikuuri loppuu!

vra kirjoitti...

Anonyymi, Onneksi näitä vippaskonsteja löytyy. :) Kannattaa kokeilla myös omenaviinietikkaa, se oli mielestäni sinkkiä tehokkaampi!

heidi kirjoitti...

Jotenkin huojentavaa, että jollain nuullakin on sama ongelma. Mulla ei ole ikinä ollut vastaavaa, mutta muutama viikko takaperin suupielet ja nenäpielet alkoivat punoittaa ja nyt mun naama on täynnä "näppyjä", jotka ei oo finnejä ja iho hilseilee hirveesti. :s Näyttää melkein aknelta ja oon oikeesti itku kurkussa tän asian kanssa. Eilen kävin vihdoin ihotautilääkärillä joka määräsi kalliit lääkkeet ja voiteet, toivottavasti auttaa! Monet illat nyt melkein itkenyt peilin edessä, miten rumaan kuntoon mun naama on tän ihottuman takia..

Anonyymi kirjoitti...

APUA!

Ihotautilääkäri totesi mulla Podin ja sain tetrasykliinikuurin 3 kk 150 mg 2x päivä ekat kaks viikkoa sit vaan kerran päivässä ja sain samalla Rosazyl voidetta kasvoille.

Kaikki aineet ja mömmöt vaihtanu kokonaan erisaniin ja muihin gerkän ihon tuotteisiin. En ole koskaan meikannut joten sitä ei tarvi murehtia.

Nyt mietin sitä että joudunko loppuelämän popsimaan näitä?!! Juuri lopetin toisen 3 kk:n kuurin ja vajaa vko ilman Podia ja se on palannu. Kaikki noi kuurit on ollu peräkkäisiä vaan toi vajaa vikko eroa. Nyt pitäisi aloittaa taas uus samalla tavalla vai?

Eikö tästä pääse enää eroon? Mikään luontaistuote ei oo auttanut:(. Dg. on varmasti kyllä oikea. Ne vaan palaa uudestaan. En stressaa erityisemmin. Tää kaikki alko ku sairastuin 3 viikn flunssaan keväällä. Sen jälkeen ollu tällasta.

vra kirjoitti...

Heidi, Tiedän niin tunteen... Tosi ahdistava tilanne. :/ Tsemppiä!!

Anonyymi, Voi sua parkaa! Toivottavasti tää seuraava kuuri nyt viimein purisi siihen oikein kunnolla! Valitettavasti en osaa sanoa oikein mitään tohon uusiutuvuuteen, itselläni kun ei onneksi ole niin käynyt. :/
Tsemppiä! <3

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen kärsinyt vaivasta jo useamman vuoden. POD puhkesi sen jälkeen, kun olin syönyt Roaccutan-kuurin akneen. Joo, akne lähti mutta tämä tuli tilalle, jippii... Kaikki mahd sisäiset ja ulkoiset konstit on kokeiltu, mutta parhaaksi keinoksi pitää tauti kurissa on osoittautunut ihon pesu kunnolla niin, ettei bakteereille jää "ruokaa", ja kosteuttaa hyvin, koska kuiva iho päästää helpommin bakteerit läpi. Eli vanhanaikainen saippuapesu vähintään pari kertaa viikossa (itse pesen joka päivä), se nitistää talipunkit. Ehkä etikka tekee just tuon saman? Kosteutukseen kevyitä geelivoiteita. Tällä hetkellä testissä on apteekista ostettu ksylitoligeeli, jonka luvattiin kosteuttavan tehokkaasti mutta myös hillitsevän bakteerien kasvua. Ruokavaliossa ainakin minun kannattaa välttää sokereita, vehnää ja roskaruokaa. Sinkkiä, omega-3-rasvoja jne vedän myös. UV-säteily riehaannuttaa ihottuman, ja siksi etenkin keväällä kannattaa olla tarkkana ja lisätä SPF:t mukaan ennen kuin show taas alkaa...

vra kirjoitti...

Anonyymi, Hyvä kun jaksoit kirjoittaa, joku saa varmasti taas tästäkin kommentista tukea ja ohjeita! :)

memory kirjoitti...

Itselläni alkoi pari viikkoa sitten kutista nenän ympäriltä ja laitoin siihen sitten viikon verran kortisonivoidetta. Sitten vaihdoin sinkkivoiteeseen ja aloin googlettelemaan että mistä voisi johtua. Viikko sitten jätin sinkkivoiteenkin ja olin eiliseen asti ilman, kunnes menin lääkäriin. Sieltä annettiin diagnoosiksi POD ja kahden kuukauden antibiootit + Rosazol-merkkistä rasvaa kuukauden ajan. Toivon että tällä menisi ohi, en haluaisi ikuiseksi vaivaksi. Jännittää vähän kun tästä kommentteja on lukenut että pesu ja rasvaus voivat laukaista sen, mutta en usko itselläni johtuvan tästä koska olen yli kolme vuotta pessyt naamani päivittäin ja joka ilta levittänyt paksua rasvaa kasvoilleni, koska ihoni on todella pintakuiva. En tiedä mitä teen jos tauti puhkeaa myöhemmin uudestaan kosteusvoiteesta tai muusta, koska se on pahasti kuivunut. Täytyy nyt yrittää juoda paljon vettä, sinkkiä jo syönkin. Nyt joulun aikaan tullut paljon syötyä karkkia ja muuta herkkua, liekö se sitten vähän osaltaan vaikuttanut. Toivottavasti ei jäisi ikuiseksi vaivaksi!

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen kärsinyt tästä hauskasta yhtäjaksosesti varmaan jo kahdeksan vuoden ajan. Tasasin väliajoin olen käynyt ihotautilääkäreillä keventämässä lompakkoani, mutta parhaimmillaankin apu on ollut vain väliaikaista..
Tässäpä minun kokemuksia ja huomioita vuosien varrelta. Meikkaaminen ei ole ainakaan minun kohdallani vaikuttanut suuntaan tai toiseen. (aikasemmin meikkasin päivittäin, mutta nykyisin vain jos olen lähdössä viihteelle, naama on pysynyt samanlaisena)
Kortisoonia kannattaa kokeilla, osalla helpottaa punotusta, itsellä helppotti alkuun, iho oli tasaisempi ja huomattavasti sileämpi, mutta sitte herra POD tuli korkojen kera takaisin. Suosittelen kuitenki kokeilemaan (1-2 vko.) jotta voi sulkea sen pois. Myös mikonatsoli-voidetta (daktarin) olen kokeillut, mutten huomannut mitään muutosta.
Kaikki ylimääräiset hajusteet olen jättänyt pois, kasvot pesen pelkällä vedellä ja LV-palasaippualla. Meikin puhdistukseen käytän Aquala L voidetta (käytän sitä myös kasvorasvana). Koska ihoni on kuiva, eikä minulle tule "tavallisia" finnejä olen kokeillut talven ajan ceralan öljyä, hieman tuntuu että punoitus on laskenut, mutta mitään suurta muutosta ei ole tapahtunut. Olen pienessä mielessäni järkeillyt, että mitä vähemmän ihoa ärsytän sitä parempi. Plus että halvaksi tulee, kun olen vaihtanut kosmetolofituotteet perusrasvaan :)
Ruokavalio muutoksia on koittanut kokeilla, mutta en oikein usko niihin (syön pääsäntöisesti terveellisesti) enkä ole huomannut eroa.
Nyt olen aloittamassa D-vitamiini lisän sekä Mustaherukkaöljy kapseleiden ("iho omega") säännöllisen popsimisen, sekä tämän luettuani alan holvaamaan etikkaa naamalle :) Toivottavasti se toimii koska, tähän päivään mennessä mikään ei ole minulle toiminut.
t.näppy

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

täällä myös eräs ihottumanaama. Anteeksi, mutta onneksi teitä on muitakin! Karmea vaiva, mutta helpottaa pikkuriikkisen henkisesti kun tietää ettei ole ainut "laikkutomaatti" kaduilla.
Mulla on vaiva kolmatta vaiko neljättä kertaa. Nyt helmikuun lopussa tästä viimeisimmän ihomatsin alusta tulee kuluneeksi vuosi !! Antibiootteja on syöty, viimeisen viime kesän kynnyksellä, ja saa toistaiseksi jäädä viimeiseksi. Ei siis auttanut.

Kaikille kaikkiin sfääreihin kysymykseni kuuluukin, etteikö ole ketään toista, joka kärsii tästä harvinaisemmasta taudin muodosta: ilman niitä näppyjä, selkeähkö reunainen hieman kohollaan oleva punainen alue, joka kesii 1-4 kertaa päivässä? Minulla suun molemmin puolin sekä toisen silmän ulkoreunoilla (ottaa kiinni ihan luomen reunaan, muttei vielä onneksi luomella. Levittyy kauemmas silmästä onneksi. ??

Olen juossut yksityisellä lääkärillä koko aikuisikäni, koska sieltä saa tuhatkertaa paremmin efforttia kuin terkkareista. Mutta, omaan kokemukseeni nojaten näe syytä tämän ongelman hoidossa kuluttaa rahoja siellä. Valitettavasti lääkärit eivät tiedä tästä sen enempää kuin me näillä palstoilla ja blogeissa tuntojamme jakavat. Ainoa mikä toistuu lääkäreiden suusta on: 50-luvulta lähtien piinannut naisia, mahdollisesti kytkeytyy kosmetiikkaan, koska miehiä ei tämä vaivaa TAI hormonaaliseen ehkäisyyn. Tai ylipäätään hormonitoimintaan. Niin ja että älä hoida ollenkaan ihoa.

Mutta, itse olen ehtinyt todeta, ettei se hoitaminen tai hoitamatta jättäminen ole tuonut minkäänlaista eroa tilanteeseen. Antibioottien jälkeen uusii, tea tree -öljyllä aikoinaan ekat kerrat lähti pois, nyt ylläpidän tilannetta Etanaseerumilla. Olen jättänyt peruskosmetiikan pois, vaihtanut luontaiskosmetiikkaan sekä varon vippojen ja meikkihuiskujen osumista ihottuma-alueille. Pesen meikkausvälineet tosi usein saippualla, huuhtelen huolella. Pesen myös sormeni aina kun olen koskenut ihottumiin, etten vain kontaminoi sitä muualle ihoon. Välillä minulla kesii myös huulet. Olen pohjalta myös aikuistyypin lievä atoopikko, joten välillä ei ole varmuutta ihottuman nimestä.

Olenkin aikojen kuluessa miettinyt tuota 50-lukua, mitä silloin on yhteiskunnassa tapahtunut, mihin sellaiseen tosi arkipäiväiseen se on vaikuttanut, että niin monet saavat tällaisia oireita?
Vuoden lopulla luin eka kertaa Maitoallergiasta, lukekaa ihmeessä googlaamalla aiheesta. Olen siis hieman maijamyöhäinen, mutta olin ihmetellyt näitä kauppoihin tulleita homogenoimattomia maitoja. Homogenoinnista voitte lukea googlaamalla, mutta itse löysin tiedon, että homogenointi yleistyi täysin yleiseksi 60luvun alusta. Voisiko siinä olla yhteyttä tähän? Toki, miksi kiusaisi vain sitten naisia..

Vinkkinä myös noista apteekkien "turvallisista" voiteista. Niissä on jäteöljyä (paraffin... /petrol...). En tiedä suurempia faktoja, mutta hyvältä se ei minulle ainakaan kuulosta. Siitäkin voi lukea lisää netistä.

Olen tullut siihen tulokseen, että pyrin kaikessa siirtymään puhtaampaan ja maidottomampaan (paitsi colostrum), vähemmän käsiteltyyn ja luonnonmukaisempaan ravintoon. Saa nähdä miten ihoni reagoi..

Parhaan kuulemani ajatuksen ihonhoitoon haluan vielä teille jakaa: "Iho on ihmisen suurin elin. Miksi ruokkisit sitä sellaisella mitä et saa syödä?". Minusta siinä on paljon yksinkertaista viisautta.
Keksin tuossa aamupäivällä tuskaillessani tätä syyhyä ja poltetta naamassa, että minullahan on ensiluokkaista Aloe-geeliä jääkaapissa. Minä typerys! miksi en ole kokeillut sitä suoraan iholle?? Joten nyt aloitin kokeilun siitä. Pari tuntia on mennyt huomaamatta kutinaa tms, vaikka hiushaivenet liehuvat tasaisin väliajoin iholla (tämä on ollut minulla aina se viimeinen pisara ennen pienimuotoista hermoromahdusta). Kunpa tämä auttaisi!

Voimia kaikille. Jos ei muu auta, aletaan ryhmittymään ja järkyttämään julkisesti näyttäytyen isossa "tomaatti"laumassa. Tuntevat "normit" itsensä kerranki omituisemmiksi B)

Anonyymi kirjoitti...

Hei kaikki!

Minua kiinnostaisi tietää, oletteko te käyttäneet näitä niin uodikkaita mineraalimeikkejä (Bare Minerals) tai Garnierin BB-voidetta?

Itselläni ei ole koskaan ollut mitään vastaavaa kasvo-ihottumaa, ennen kuin nyt: kesän käytin "uutta ja mullistavaa" BB-voidetta ja vuoden verran olen sutinut enemmän tai vähemmän säännöllisesti tuota mineraali- ja vismuttipitoista(!) Bare Minerals -meikkipohjaa. Ja näinpä olen minäkin saanut uuden ja mullistavan punaisen pikkunäppyisen ihottuman suu-nenä -alueelle, silmäkulmiini ja kulmakarvojen väliin.... tosi kivaa lukea, että saattaa kestää vuosikausia.

Toivottavasti omenaviinietikka ym. auttaisivat!

vra kirjoitti...

Kiitos taas kaikille kommenteista! :) Vaikka itse olen päässyt taudista eroon, pidän tän täällä tukena kaikille muille epäonnekkaille. :(

Viimeiselle anonyymille vielä: Mä en ainakaan koskaan käyttänyt noita voiteita. :)

Anonyymi kirjoitti...

Täällä ilmoittautuu mukaan 33-vuotias taudin kantaja. Kävin viime viikolla ihotautilääkärillä joka yks kantaan totesi vikani olevan suunymp.ihottuma. Olin kärsinyt tästä jo viime kesästä lähtien, mutta se oli tosi lievää ja vaihtelevaa ihottumaa. Mutta tammikuun alun jälkeen, erään baari illan jälkeen jolloin nukuin täydet meikit päällä, tilanne paheni todella pahaksi. Nyt Rosali(?) voidetta 1kk ja jollei auta niin 1kk antibioottikuuri. Masentaa tuo, että tämä ei parane koskaan. Stressiä oli viime kesänä, joten syytän sitä kyllä kohdallani. Aiemmin ihoni on ollut kaikkia ihmetyttäneen "täydellinen". Ei finnejä, ei kuivuutta, ei mustapäitä. Noh, nyt ei enää ole täydellinen. Uskaltaiskohan sitä kokeilla tuota etikkaa...

vra kirjoitti...

Anonyymi 3. helmikuuta 2013 19.04, Ei kannata masentua! :) Mulla ainakin on parantunut täysin ja uskon myös olevan stressiperäistä. Stressiäkin on parantumisen jälkeen ollut, mutta toivon tietysti, ettei enää tule takaisin, vaikka tulisi tosi pahaa stressiä.

Suosittelen omenaviinietikkaa, mutta siinä on tietysti riskinsä. Polttaa ja kai se saattaa vaurioittaa ihoa, koska on niin ytyä kamaa. Mulle ei tosin tullut siitä mitään ongelmia. :)

Tsemppiä!

a. kirjoitti...

Hei!

Kiitos paljon siitä, että olet kirjoittanut omia kokemuksiasi tämän tylsän ka ärsyttävän asian parista.

Itselläni on ollut jo useamman kuukauden näppyjä ka punoitusta suun ympärillä ja nenän vieressä vaikka kuinka paljon. Ajattelin näppyjen olevien finnejä, joten käytin Basiron voidetta, jolloin näpyt kyllä lähtivät noin viikon käytön jälkeen muutamaksi päiväksi, ja sitten näppyjä tuli melkeinpä tuplaten lisää...

Tällä hetkellä itselläni on kova stressi vaikeasta sairaudestani ja kaikesta muusta, joten uskon vakaasti että tuo on tilanteen laukaissut. Pitkälle antibioottikuurille en nyt viitsisi löhteä, kun en usko että stressi hetkeen helpottaa ja lääkkeitä tulee syötyä koko ajan niin paljon.

Olen nyt pari päivää sivellyt ja painanut ihoa omenaviinietikalla kastettua vanulappua. Kirvelee kyllä niin paljon, että kovin kauaa en sitö pysty tekemään. Nyt ihoni on muuttunut pahemman näköiseksi, kun näpyt ovat muuttuneet 'veriplänteiksi' jota ei saa rapsutettua pois. Olisikohan tässä kyse vain välivaiheesta ja että asia parin päivän päästä tasoittuu, vai teinköhän tilanteen vain pahemmaksi omenaviinietikalla?

vra kirjoitti...

a., Voi miten kurjaa, että olet joutunut tämän sairauden kierteeseen! :( Toivottavasti saat sen hoidettua, tai ainakin lievennettyä runsaasti.. :)
En osaa sanoa noista "veriplänteistä".. Mulle ei sellaisia ainakaan tullut, vaan ylläkuvatun kaltaisesti haalenivat ja tasoittuivat. Tietysti iho oli todella punainen aina hoidon jälkeen. Jos et ole varma, pahentaako omenaviinietikka vain tilannetta, en jatkaisi sen hoitoa. Tai koita juoda sitä laimennettuna, niin ei osa suoraan ongelma-alueelle. :)
Omenaviinietikka on niin ytyä kamaa, että se saattaa pahimmassa tapauksessa polttaa ihoa/vaurioittaa. Mulle ei tosin tullut siitä mitään ongelmia. :)

Marianne kirjoitti...

Kannattaa kokeilla myös omenaviinietikan laimentamista, ettei laita sitä suoraan iholle. Myös sisäisesti nautittuna kannattaa kokeilla. Ehdottaisin kuitenkin varovaisuutta etikan kanssa.

Liputan itse laadukkaan suolan puolesta. Olen itse täyttänyt vanhan lasisuihkepullon (sisälsi ennen kasvovettä) veden ja ruususuolan sekoituksella. Suihkin sitä puhdistuksen jälkeen kasvoille. Aluksi saattaa tuntua kirvelyä, mutta se menee ohi.

Monet pelkää suolan kuivattavaa vaikutusta, mutta suolahan juuri sitoo kosteutta. Bakteerit ja muut pöpöt eivät myöskään "pysty elämään" suolaisessa (ja emäksisöivässä) ympäristössä. Plus tietty sisältää paljon hyviä mineraaleja ja hivenaineita! Googlettamalla löytyy lisää ja kannattaa siis panostaa nimenomaan hyvään suolaan, ei kaupan tavalliseen pöytäsuolaan.

vra kirjoitti...

Marianne, Kiitos kommentista, hyvä vinkki! :) En ollut ennen kuullutkaan. :o

Tiia kirjoitti...

Kiitos hyvästä postauksesta! :) Täällä kärsitään samasta vaivasta... Nyt kokeilussa tuo omenaviinietikka. Reilun viikon oon nyt sitä laittanu suoraan naamaan. Ja lisäks oon "nauttinu" etikkaa sisäisesti. Oon sekottanu veteen 2rkl aamuisin + iltaisin. Iho omegoja aloin myös napsia, samoin maitohappobakteereita jo aiemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä myös yksi atoopikko ja ihonsa kanssa ikänsä taistellut punanaama ilmoittautuu! Iho siis ollut aina enemmänkin kuivuuteen taipuvainen eikä finnejä kuin se kerran kuussa ilmestyvä inhokkihormoninäppy.

Muutaman vuoden takaisen ruokaremontin mukana tuli onneksi entistä vähemmän oireileva ja hyvä iho, jota ei tietenkään osaa arvostaa kunnes... Noin puolitoista kuukautta sitten tuli naamaan pieniä näppyjä, mutta en siitä hermostunut koska niitä nyt tulee ja menee. Kortisonia vaan perään, sillähän olen ihoani aina "hellinyt" ja joka aina pelastaa kaikelta - mutta ei tältä leukani ja nenänpieleni vallanneelta hirvitykseltä. Näppäränä naisena googlelta kysymään ja eipä aikaakaan kun löysin tämänkin kirjoituksen ja lamppu syttyi. Sama vika rahikaisella.

Lääkäriin siis. Ja väärä voide yleislääkäriltä, ei mitään tarkkaa diagnoosia. Vko jaksoin kokeilla kunnes toiselle lääkärille joka totesi heti: ruusufinni. Eli tätä samaa sarjaa kuin pod, tosin naamani näytti samalta kuin sinullakin. Ja heti vaan rosazol voidetta ja antibioottia tiskiin 3kk kuuri, niillä lähtee. No minäpä en antibioottia ala noin vaan syömään, joten lääkäri sanoi että pari vko kokeile voiteella ja jos ei auta niin nappia naamaan.

Mutta en suostu. Voidetta olen laittanut, mutta vannoin, että jos naamari ei ole kunnossa ennen kuin resepti lakkaa voimasta (eli vuosi) niin sitten syön pirhana vasta. Ja nyt sitten taistellaan: sinkkiä, ruokasoodaa (ph ja suolisto) ja kookosöljyä sisäisesti (hyviä rasvoja!), ulkoisesti merisuolahaude joka ilta, iholle vain aloe vera geeliä ja nyt jo kuivuviin kohtiin sipaisu kookosöljyä. Sitten muut jo mukana pitkään kulkeneet D-vitamiini ja omega 3. Kortisoni heitetty piiitkälle pois kaapeista ja pannaan. Lääkärin määräämää voidetta laitan hyvin vähän enää iltaisin. Ruokavalioni on onneksi jo valmiiksi suht lisäaineeton ja puhdas, herkutteluun lipsahtamisella lienee ollut osuutta asiaan, vaikka lääkäri yrittikin muuta väittää... Jos ennenkin olen reagoinut ihollani lisäaineisiin niin miksi tämä olisi poikkeus?

..ja nyt tosiaan, vko edellisestä lääkärillä käynnistä alkaa voiton merkkejä olla näkyvillä. Näpyt ovat kuivaneet ja sitä seurannut kuivakausi alkaa myös hellittää, hitaasti mutta varmasti. Luin myös otsonoidusta oliiviöljystä aknen ja ruusufinnin hoidossa, joten laitoin sitä tilaukseen - parikymppiä kokeilusta ei minua konkurssiin kaada. Antibiootit voivat tehdä todellakin elimistölleni isomman haitan kuin noin pienen loven kukkaroon.

Tällainen oma tarinani, uskon ja toivon että tämä on voitettavissa ja uskon myös siihen että jokaiselle löytyy apu muualtakin kuin lääkkeistä! Tsemppiä ja kesää kohti kohtalosisaret! :)

Outi kirjoitti...

Kuulin sisareltani hänen kokeilleen johonkin ihottumaan miehensä Hega partabalsamia, ja se oli auttanut. Se oli auttanut myös hänen pojallaan. Kokeilin sitä myös omaan suunympärysihottumaani, ja se auttoi siihenkin. Siinä on miellyttävä haju, eikä se kuivata ihoa. Laitoin aamuin illoin suupieliin. Hega partabalsami on vanha ruotsalainen tuote, jota myytiin ennen Elannon rohdoskaupoissa (kemikaalikaupoissa) ja nykyisin sitä saa halpakaupoissa, eikä maksa kuin muutaman euron.

Ostin sattumoisin RegulatPro Metabolic –liuosta, jonka pitäisi olla hyväksi kaikkeen (en ajatellut ihottumaa). Tätä myydään luontaistuotekaupoissa. Yllätyksekseni huomasin, että se hävitti suunympärysihottumani. Olen nauttinut kyseistä liuosta kaksi pulloa (muutaman viikon tauko välissä), ja vaiva on ainakin toistaiseksi pysynut poissa ilman partabalsamia. Luontaistuotekaupan myyjä totesi asiakkaiden kertoneen sen auttavan juuri mm. ihottumiin. Tämä on vain aika kallista. Stokmannilla hinta oli 59 euroa, mutta sitä on ollut muualla erikoistarjouksessa, 49 euroa pullo.
Outi

Anonyymi kirjoitti...

Heipparallaa!

Minulle iski noin viikko sitten POD parin vuoden tauon jälkeen ja onneksi löysin tämän keskustelun! Kokeilin kaikkea omenaviinietikasta sinkkitabletteihin, tästä oli jonkin verran apua mutta ostettuani Fräntsilän terva-pihkasalvaa voin nyt sanoa että ihottuma on lähes hävinnyt vajaan parin päivän käytön jälkeen! Siis ihan uskomatonta, ja vaikea sanoa mikä kaikista konsteista lopulta poisti karmeat punaiset näppylät mutta uskon että se on tuo salva.

Kasvoni pesen oliivisaippualla joka ei sisällä mitään ylimääräistä, sekin tuntuu auttaneen asiaa! Olen myös aloittanut fluorittoman hammastahnan käytön luettuani että fluori on jopa monen lääkärin mielestä mahdollinen laukaiseva tekijä PODille.

Toivottavasti joku muukin saa avun näistä konsteista, tosiaan siis nyt alle viikossa ihottuma on lähes kokonaan poissa, kun taas viime kerran kun mokoma iski nassuun söin antibiootteja jotka vasta parin kuukauden jälkeen antoivat mitään tuloksia...

Anonyymi kirjoitti...

Hei Kaikille!
Minulla ihotautuilääkäri kielsi Kalaöljy(saattaa laukaista suunympärysihottuman/ruusifinnin), salmiakki(ammoniumkloridi), Monivitamiint ja valmisteet joissa Jodia. Itse olen putsannut iltaisin molkosanilla ja laittanut sinnkirasvaa. Myös turvehoidolla olen saanut kasvot rauhoittumaan. Turve putsaa muutenkin ihohuokosia. Ihotauti lääkäri sanoi että myös iholla viihtyvä talipunkki näitä tulehduksia aiheuttaa.... Siihen tepsii sitten täishampoo (nix)

Unknown kirjoitti...

PARAS HOITO ON RESEPTILLÄ SAATAVA ELIDEL -VOIDE.

Itselleni ainoa apu löytyi Elidel -nimisestä atooppiseen ihottumaan tarkoitetusta voiteesta! Voide on todella riiittävä eikä ole aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia.

Löysin voiteen itse netistä joltain ulkomaiselta keskustelupalstalta. Yksikään lääkäri ei sitä minulle ehdottanut vaan heidän tarjoamansa hoidot olivat joko rankka ja mahdollisesti hyödytön antibioottikuuri ja ruusufinnin hoitoon tarkoitettu Rosazol -voide, josta ei todellakaan ollut apua... Niimpä pyysin seuraavaa lääkäriä kirjoittamaan reseptin Elidel -voiteeseen. Kysyin myös pitkäaikaiskäytön haitoista, niin lääkäri totesi että voidetta voi käyttää huoletta, jos mitään sivuoireita ei synny.

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas! Kirjoittelin aikaisemmin tuossa että laitoin otsonoidun oliiviöljyn tilaukseen - ja SE AUTTOI! Kortisoniakaan en ole mihinkään enää tarvinnut sen jälkeen, myös muut hormoninäpyt katoaa sillä päivässä! Suosittelen! Ihanaa kesää naama nättinä :)

vra kirjoitti...

Kiitos taas kommenteistanne. :)

Susku86 kirjoitti...

Mullakin on ilmeisesti samaa vaivaa :/ Noin vuosi sitten leukaani ilmaantui ihottumaläiskä. Mulla on siis ollut syntymästä lähtien atooppinen iho, joka on ollut hyvässä kunnossa jo kauan, kun on ollut hyvät rasvat käytössä. Ihottuma tuntui aluksi olevan ihan hallinnassa. Käytin Locoidia siihen, kun ajattelin olevan normaalia ihottumaa. Tuntui välillä helpottavan, mutta ei missään vaiheessa lähtenyt kokonaan pois. Talvella sitten leuka näytti raapimisepisodin jälkeen siltä, kuin olisin kaatunut leuka edellä asfalttiin! Ihan vereslihalla, kipeä ja vuoti kudosnestettä. Sain Protopticia lääkäriltä, en osaa sanoa auttoiko se vai ei. Ihottumalaikku on talvesta lähtien sitten ollut välillä parempi ja välillä huonompi. Käytän meikkiä, mutta olen kokeillut sitten olla meikittäkin pidempiä aikoja ja ei vaikutusta. Nyt olen doupannut vitamiineja ja en käytä kortisonia naamassa, ei vaikutusta. Joitakin päiviä sitten ihottuma levisi myös toiselle puolelle leukaa lievempänä ja myös nenän alle on alkanut ilmaantumaan ihottumaa... Kuulostaa siis vahvasti POD:lta. Pitänee siis mennä lääkärille. Terpparista on aloitettava, kun yksityisellä puolella jonot tuntuvat olevan kovin pitkät. Jos vaikka saisi lähetteen ihotautilääkärille.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kaikista vinkeistä ja kokemuksista!

Olen 31-vuotias nainen ja minulla on ollut suunympärysihottuma ainakin 5 kertaa 1-2 vuoden välein. Tähän mennessä olen syönyt siihen aina pitkän antibiottikuurin, joka panee mahani huonoon kuntoon.

Kesän aikana näpyt palasivat taas leukaan. Löysin tämän sivun reilu kuukausi sitten, ja kokeilin bloggaajan kokeilemaa kuuria suunnilleen samoin suuntaviivoin. Aamuin illoin iholle aloe vera -geeliä, sisäisesti sinkkitabletteja, c-vitamiinia ja laimennettua omenaviinietikkaa. Jonkin aikaa kokeilin etikkaa laimennettuna myös suoraan iholle. Kuitankaan tämmöinen kuuri ei auttanut minua ollenkaan.

Nyt luin kaikki kommentit täältä uudelleen, ja ainakin Elidel-voide eli pimekrolimuusivoide kuulostaa kiinnostavalta. Se oli mainittu mm. Terveyskirjaston artikkelissa, mitä pidän luotettavana lähteenä.

Tähän vaivaan liittyy vihan tunteita. "Joku on lähettänyt vaivakseni rumentavan ja aristavan ihottuman!" Olisi kiva pystyä syyttämään jotakin tai jotakuta. E-pillereitä olen harmitellut jonkin verran, minulla on pari muutakin ikävää oiretta jotka saattavat liittyä hormoniehkäisyyn. Harkinnassa on pillereiden vaihto ei-hormonaaliseen ehkäisyyn.

Mutta pohjimmiltaan juttu taitaa olla niin, että kukaan ei tiedä tämän ihottuman aiheuttajaa, eli ketään ei voi syyttää. Itse voi vaan kokeilla eri keinoja, mitkä saattaisivat itselle sopia. Täälläkin kommentoijat kertovat vaikka minkä laisista kikoista.

Ei tämä vaiva onneksi maata kaada. Naama ei ole niin nätti kuin joskus, iho on punoittava. Joskus tulee arempia rakkuloita, jotka ovat kipeuitä. Mutta ei tästä sen kummempaa haittaa ole. Tämä tilanne ainakin minulla. Ainakaan ei joudu pyörätuoliin tai rinnan poistoon :)

Panen harkintaan, mitä kikkaa seuraavaksi kokeilen. Kiitoksia kaikille tänne vinkkejä laittaneille, sieltä poimin jonkun testiin.

Veera S.

Mustikkametsän asukki kirjoitti...

Hei! Lähdin jälleen etsimään tietoa suunympärysihottumasta ja törmäsin tänne.

Itselläni vaiva on ollut jo vuosia, mutta diagnoosin sain vasta viime vuonna. Silloin sain ruusufinnille tarkoitettua voidetta, joka tepsi. Ensimmäinen talvi vuosiin kun ihoni oli kunnossa.

Niin... tauti kuulemma vaivaa erityisesti kesäisin ja saattaa johtua liiallisesta ihonhoidosta, kosmetiikasta tai ehkäisypillereistä.

Minä olen syönyt elämäni aikana alle 2 vuotta e-pillereitä ja sekin max.2 vuotta alle 20-vuotiaana. Olen aina ollut laiska hoitamaan ihoani, meikkivoiteita olen aina käyttänyt tosi harvoin ja viimeiset 5 vuotta olen meikannut tosi harvoin ja vähän. Niin ja ihottuma tulee joka vuosi syksyn kanssa. Kevätauringon myötä myös ihottumani paranee.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa mukava löytää tämä keskustelu! Mullakin on ollut ns täydellinen iho, ei edes finnejä. Muistan saaneeni abikeväänä jotain tämänkaltaista ihottumaa, johon sain ab-kuurin. Muistaakseni lähti sillä, eikä uusinut vuosikausiin (tuosta yli 15 vuotta). Aika tasan kaksi vuotta sitten syksyllä lopetin e-pillerit (ehdin syödä niitä alle puoli vuotta)ja sen jälkeen sain suunympärysihottuman. Oli todella ruman näköinen, ja menin terveyskeskuslääkäreille. Sain tetrasykliinikuuriin ja voiteeseen reseptit, mutta koska tarkoitus oli yrittää raskautta, en syönyt kuuria. Ihottuma kesti vajaa puoli vuotta, helmikuussa oli poissa.

Nyt lopetettuani imetyksen n kk sitten, sain taas tämän riesan. Todella epätoivoinen olo, ei tekisi mieli joutua ab-kierteeseen. Kokeilin nyt kotoa löytyvää sinkkivoidetta ulkoisesti. Tulen kertomaan tuloksia tänne sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! En tajunnutkaan miten yleinen vaiva tää kyseinen tauti on. Itse diagnosoin tän taudin itselleni. Aina ollut kasvot hyvässä kunnossa ja n. Kuukausi sitten rupes ihmeellistä ihottumaa tuleen suun ympärille joka välillä häipy mutta sitten eilen puhkes todella pahana. Heti rupesin käyttään omenaviinietikkaa, sinkkiä oon syönyt jo kauan. Toivon todella että lähtee etikalla nopeasto pois, itsetunto kärsii pahasti kun ollut kauan ongelmia sen kanssa :/ mutta huojentavaa tietää ettei todellakaan ole yksin tämän ikävän taudin kanssa!

Anonyymi kirjoitti...

Postaus näyttäisi olevan jo yli vuoden vanha, mutta jatkan tätä keskustelua koska netistä löytyy hyvin vähän keskustelua suunympärysihottumasta. Samanlainen tausta minullakin: minulla on ollut aina hyvä iho kunnes stressin myötä minulle paukahti suunympärysihottuma. Ihottuma on parantunut antibiooteilla ja pysynyt poissa jo pari vuotta. Ihoni kuitenkin herkityi ihottuman vuoksi ja nyt olen saanut kiusallisia maksaläiskiä suuni ympärille. Kaipaan myös ikäni vuoksi (30+) kiinteyttäviä, ryppyjä ehkäiseviä ja heleyttäviä kasvovoiteita joita en ole uskaltanut käyttää ihottuman jälkeen. Kysymykseni kuuluu siis, että mitä ihovoiteita käytätte nyt ihottuman jälkeen? Ainut mitä minä olen voinut käyttää on Aqualan L.

Anonyymi kirjoitti...

Jaanpa teille kokemuksiani PODista. Minulla on ollut nuorena upea iho, mutta aikuisiän atopiataipumus on saanut ihooni kaikenlaisia näppylöitä. POD on tullut useasti, sekä nenänpieliin että silmien ympärille.

Se istee aina, kun iho on erityisen heikossa kunnossa eli kuiva tai "suojaton". Esimerkiksi jokin tuju seerumi saattaa laukaista sen, minkä vuoksi en käytä enää juuri tuotteita, jotk saattaisivat tehdä minusta kauniimman :) En myöskään liikaa vaihtele tuotteita.

Olen huomannut, että jollakin tavalla ruokavalio vaikuttaa tuohon. Hormonit vaikuttavat myös syömisiin, joten kierre on valmis. Olen aina meikannut ja aina meikkaan, joten epäilemättä jokin kosmetiikka-aine myös heikentää ihon omaa suojaa. Ei voi mitään!

Usein yritön kuukausia jollakin voiteella tai elämäntapamuutoksella, mutta jossain vaiheessa ihottuma haittaaminua enemmän kui antibiootin vauvat, joten syön sen pitkän kuurin. Sitten koetan elää tasaista elämää ja ajatella kaikkea muuta kuin ihoa,

Vaatikaa ihotautilääkäreiltä tietoa tästä! Vaatikaa tutkimusta! Vaatikaa oikeita diagnooseja ja hoitoa!

Elli kirjoitti...

Moikka! Kiitos tästä postauksesta! Sain toivoa omaan pärstävärkkiinikin! Itse aloitin nyt myös aloe vera -tuotteet ja palasaippualla naamanpesun, tuntuu auttavan. Pidempi avautuminen omassa blogissani aiheesta http://ellinploki.blogspot.fi/2014/01/uusi-vuosi-vanhat-kujeet-ja-saatanan.html

Anonyymi kirjoitti...

laitoin eilen illalla Rosazol-voidetta ekan kerran ja jo nyt aamulla on iho rauhoittunut. Vain yhdessä yössä! katsotaan mitä on viikon kuluttua. Rosazolia saa nyt apteekista ilman reseptiä, se ei välttämättä ole näkyvillä vaan sitä pitää pyytää erikseen.
en laittanut yöksi muuta voidetta. Epäilin että iho kuivuisi yön aikana, mutta aamulla iho tuntuikin lievästi rasvaiselta eli ihon omat rasvat nousivat pintaa. Ei edes kiristä. Ilmoittelen myöhemmin miten edistyy. Tästä rosacneasta olen kärsinyt viime syksystä lähtien sekä punaisista verisuonista. Kiitos teille kaikille vinkeistä.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa rakkaat ihmiset. Kokeilkaa myös perusrasvaa + ( mahdollisimman luonnollista ilman mitää keinotekoista sontaa) ruokasoodaa. Voipi toimia ;) <3

Anonyymi kirjoitti...

Parempaa vertaistukiryhmää en ole löytänyt. Ihoni on teini-iän finnivaiheen ohitettuani aina kuulas ja saanut kehuja. Nyt 31-vuotiaana maailmani kaatui. Helmikuussa alkoi ilmestyä nenän pieliin ja leukaan ihmeellistä punoitusta. Alkuun en asiaan kiinnittänyt huomiota, ajattelin että onkohan joku hormonaalinen murros menossa ja sekaihoisesta on tulossa kuivaihoinen. Sittemmin vaiva paheni ja olen nyt omatoimisesti päätynyt suunympärysihottumaan. Kuten moni täälläkin kirjoitti että ihotautilääkärit eivät juuri tässä auta. Olen huomannut että iho voi parhaiten kun sitä ei kauheasti ärsytä. Pelkkä vesi jo tosiaan sitä ärsyttää. Mutta kuukkeloin ja selvittelin vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Löysin suolasaippun, joka on pitänyt ihottumaa aisoissa, mutta itse omilla kokeiluillani olen sen nyt saanut pahentumaan taas. Mutta vannon nyt suolan parantavan ja kosteuttavan voiman nimeen. Seuraavaksi pitää varmaankin vaihtaa saippuuan. Marseille saippua kuullostaisi hyvältä sillä se on kasviöljypohjainen ja sisältää ruokasoodaa. Canesten voidetta olen myös kokeillut muttei tunnu auttavan. Pelkään että nämä antimikrobiset voiteet tekevät saman kuin antibiootti eli pitävät kurissa vain käytön ajan ja kuurin jälkeen saataa röyhähtää päälle vain entistä ärhäkämpi mikrobikanta. Kenties sitten hajusteettomat ja kasviöljypohjaiset voiteet olisivat myös kokeilemisen arvoisia. Ja huomenna lompsin ostamaan Frantsilan terva-pihkasalvaa kuten joku täällä suosittelikin. Jos se ei tehoa niin se otsonoitu oliiviöljy voisi myös toimia. On tää ikävää. Epäilen että aurinko saattaa tämän lopulta parantaa. On nimittäin eka talvi pitkään aikaan ilman aurinkolomaa ja etelän suolaista merivettä... Mutta suosittelen lämpimästi kokeilemaan suolasaippuaa, joka siis on iso suolakimpale. Sitä vain kostustetuin käsin hierotaan ja sitten hierotaan niillä suolaisillä käsillä kasvoja. Voidaan jättää vaikuttamaan jolloin alkuun kirvelee, mutta myös huuhtoa pois. Ja ei maksa paljon. Reilu 4 e Ruohonjuuressa. Saatavilla luontaistuotekaupoista.
Tsemppiä kanssakärsijöille.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Ja kiitos mahtavasta vertaistuesta täällä!

Itse aloin kärsimään suunympärysihottumasta nelisen kuukautta sitten. Ensin luulin kyseessä olevan finnien, mutta kun vaiva jatkui ja paheni niin ajattelin, että ehkä se onkin jotain muuta.

Kävin lääkärissä, joka määräsi käyttämään tähän Sibicort -kortisonivoidetta. Kortisoni rauhoittikin ihon, mutta kun lopetin sen käytön iho meni entistä pahemmaksi. En halunnut jatkaa kortisonivoiteen käyttöä, joten menin uudestaan lääkäriin. Tämä lääkäri diagnosoi vaivan suunympärysihottumaksi ja määräsi vaivaan rosacea -voidetta. Voiteesta ei kuitenkaan ollut apua.

Sitten löysin tämän viestiketjun ja kiitos kaikkien vinkkien olen nyt saanut ihoni tosi hyvään kuntoon. Haluan nyt jakaa omat tapani hoitaa ihoa, sillä jo viikon jälkeen iho näytti paljon paremmalta ja on nyt lähes täysin kunnossa. En ole varma onko minulla auttanut näiden kaikkien keinojen yhdistelmä vai jokin yksittäinen tuote, mutta kerron kaiken.

Ensinnäkin jätin fluorihammastahnan pois käytöstä ja vaihdoin sen fluorittomaan Weledan suolahammastahnaan. Lisäksi lopetin erään kasvovoiteen käytön, jonka olin aloittanut samoihin aikoihin kun aloin kärsimään suunympärysihottumasta. Voi olle, että tällä voiteella ei ole mitään tekemistä asian kanssa, mutta halusin karsia kaikki mahdolliset haittatekijät.

Sisäisesti aloin nauttimaan kahdesti päivässä regulat pro metabolic -valmistetta. Lisäksi aloin pestä meikkisiveltimeni huomattavasti useammin kuin ennen.

Ihonhoitorutiinini muutin seuraavanlaisiksi:

Iltaisin kasvojen pesun jälkeen laitoin ongelmakohtiin ensin regulat skin energy moussea ja annoin tämän imeytyä hetken. Tämän jälkeen levitin koko kasvojen iholle Providan (saa mm. Ruohonjuuresta) ihon epätasapainotiloja rauhoittavaa Rescue Creamia. Lopuksi kun tämäkin oli imeytynyt laitoin yöksi ongelmakohtiin paksun kerroksen Frantsilan Terva-Pihkasalvaa.

Amuisin muuten samat rutiinit, mutta terva-pihkasalvan jätin pois koska se olisi ollut hankala meikin alla.

Näillä konsteilla ihoni alkoi ensin kuivia ja hilseillä ongelmakohdista ja noin viikon kuluessa alkoi parannusta näkyä.

Nyt iho on niin hyvässä kunnossa, että merkkejä suunympärysihottumasta ei juurikaan enää ole.

Jatkan näiden kaikkien konstien käyttöä, sillä en halua vaivaa takaisin.

Suosittelen kokeilemaan näitä konsteja. Olen superonnellinen kun sain ihottuman kuriin! Olisi mielenkiintoista kuulla muiltakin sitten kokemuksia mikäli näitä konsteja käytätte. :)

t. Veera

Anonyymi kirjoitti...

Oi, olettepa ihania, kun jaatte kokemuksianne ja neuvojanne. Mulle tää vaiva on tullut melko vasta, joten oon vielä aika hukassa. Kookosöljyä oon käyttäny aika paljon, se ei ainakaan pahenna ongelmaa ja vähentää kuivuutta. Kovin tehokasta se ei ole, ja kiiltävä naama on vähän pöhkö... Perusrasvat, ihan apteekinkin tuotteet, on pahentanu ihottumaa selkeesti, niihin en siis enää koske. Ja kuten täällä aiemminkin mainittiin, pelkään myös, että maitotuotteet pahentaa asiaa, ja oon esim. vaihtanu kahvimaidoksi kasvimaidon (maistuu itse asiassa paremmalta, kun siihen tottuu.)

Fluorihammastahnasta luopuminen seuraavaksi kokeiluun. Kiitos vinkistä, en ollut tästä kuullut. Ehkäpä omenaviinietikkaakin kokeilis, niin moni tuntuu sen mainitsevan. Jos sitä tosiaan laimentais vähän vedellä? Pelottaa tuo ihon "palaminen".

Ois huippua kuulla myös, millaisia meikkejä käytätte, siis te jotka ylipäätään käytätte. Musta tuntuu, että aiheuttaja on mulla ollut nimenomaan meikkivoide (Lumene). Haluaisin löytää jonkin meikkivoiteen, jota vois rauhallisin mielin käyttää.

T: S.V.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa. Kiitos tästä aloituksesta! Olen tietämättäni "sairastanut" suunympärysihotumaa jo vuoden mutta tänä keväänä se stressin seurauksena yltyi aika pahaksi. Ja löysin tieni tänne.
Kokeilin ensin tässä ketjussa esitettyjä luonnonlääkkeitä ja luontaistuotteita: etikkaa, suolaa, soodaa, frantsilan voidetta jne... Ainoa mikä edes hiukan auttoi oli sinkkivoide ja sekin lähinnä vain lievitti kirvelyä. Minun ihottumani on siis hilseilevää ja kiristävää sorttia.
Lampsin lopulta apteekkiin aikeenani ostaa rosazolia mutta sitä ei haluttu myydä ilman lääkärin suositusta. Sen sijaan sain ohjeeksi ostaa Rosaderm- puhdistusaineen ja kosteusvoiteen, jotka on ilmeisesti tarkoitettu ruusufinnin hoitoon. Sain myösohjeen käyttää ihottuma-alueella aurinkovoidetta suojakertoimella 50.
Näin tein. Ja kas, oireet lieveni jo päivässä ja nyt kuukauden käytön jälkeen on enää pikkuläntti ihottumaa jäljellä.
Ja haluan vielä mainita, että tämä ei ole mainos. Varmaan muut ruusufinniin tarkoitetut tuotesarjat toimivat yhtä hyvin kuin tuo. Ja luulen että tuo suojakerroin 50 vaikutti aika paljon asiaan myös. (Olen tosi paljon ulkona päivisin).
Tässäpä minun vinkkini, toivottavasti joku saa apua tästä!

Hammaskeiju kirjoitti...

Hei!

Kiitos hyvästä postauksesta. Minulla on ollut suunympärysihottumaa jo monta vuotta. Yleensä kun tauti äityy pahaksi, haen lääkäriltä antibioottikuurin (tetrasykliiniä) ja näpyt rauhoittuvat sillä. Kun antibioottikuurin malttaa vaan syödä loppuun asti, näpyt pysyvät kauan poissa. Talvella näppyjä on yleensä enemmän kuin kesällä.

Mitään erityistä itsehoitoa en ole käyttänyt, mitä nyt herkän ihon tuotteita ja yleistä hyvää hygieniaa. Nyt tämän postauksen pohjalta voisin kokeilla ainakin jonkinaista näppyalueen tehopuhdistusta palasaippualla tai miksei omenaviinietikallakin. Saippuapesua suositellaan myös luotettavissa tieteellisissä lähteissä, kuten Terveyskirjastossa (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00499)

Sen halusin erityisesti sanoa, että älkää hyvät ihmiset lopettako fluorihammastahnan käyttöä! En ole nähnyt yhtäkään luotettavaa lähdettä tai tieteellistä tutkimustulosta siitä, että fluorihammastahna vaikuttaisi suunympärysihottumaan milläään lailla. Siihen on syynsä, miksi kaikki hammaslääkärit suosittavat fluoria: Fluori pitää hampaiden kiilteen kunnossa, eikä tule reikiä. Fluorittomat suola- tms. tahnat eivät sitä tee.

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Minulla vaiva on ollut kohta 6 vuotta. Syön antibioottia päivittäin ja jos en käytä muutamaan päivään leuka on aivan tulipunainen, kipeä ja erittäin näkyvä. Käytän rasvana Mary Kayn erittäin rasvaista voidetta ja laitan sen yöksi, jotta aamulla pystyn käyttämään peittävää meikkivoidetta (en käytä puuteria). Jos ihoa ei rasvaa ja päälle laittaa voidetta / meikkiä se kuoriutuu hilseillen pois.

Itselläni aurinko, olut, viini, mausteet, tomaatti, feta, ketsuppi, itseleipomani tuotteet joissa hiivaa laukaisevat punoituksen voimakkaaksi.

Ihotautilääkärini on todennut, että todennäköisesti syön lääkettä loppuelämäni ja sille tämä vaikuttaa. :( Tsemppiä kaikille.

Anonyymi kirjoitti...

Oman suunympärysihottumani paransi Rosazol-voide. Aikaa ihon parantumisesta on tosin kulunut vasta reilu puoli vuotta, mutta mitään oireita ei ole sen jälkeen ihottumasta ollut. Kasvot putsaan herkän ihon puhdistusvaahdolla (LV) ja kosteusvoiteena Humektan, johon todella pintakuiva ihoni tottui nopeasti. Meikkivoidetta käytän entiseen tapaan, mitään ruoka-aineita en ole vältellyt.

Jännityksellä odotan, mitä ensi talvi tuo tullessaan, pääsinkö helpolla vai palaako ihottuma kahta kauheampana ;) Itse olen sitä mieltä, että e-pillereiden lopettaminen laukaisi ihottuman.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Olen nyt kokeillut omenaviinietikkaa kolmen viikon ajan tulipunaisen leukani hoitoon. Käytän sitä kasvoveden tapaan aamuin illoin varoen silmiä.
Ilokseni leuan punaisuus on melkein kokonaan ja lisäbonuksena kulmakarvojen sietämätön kutina on loppunut kokonaan.
Näin amatöörinä olen päätellyt punaisuuden ja kutinan johtuvan talipunkeista (sinänsä ällöttävää ajatella, että jotkin elukat ryömiskelevät jokaisen ihossa! Yäk!) ja omenaviinietikka on neutraloinut ne normaaleiksi.
Lisäksi ihoni tuntuu käsien alla ihanan sileältä - toisin kuin aikaisemmin.

Muuten: käytän leukaani amuin illoin Tummelia, joka on halpaa ja riittoisaa. Se on auttanut aika paljon. Jos unohdan laittaa sitä, seuraavana päivänä leuka on karkea.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, ekaa kertaa sain tän vaivan itselleni noin kolme viikkoa sitten ja suht nopeasti itse diaknosoin PODin, en siis missään lääkärissä käynyt kun nuo antibiootit alkoi heti hieman mietityttämään. Nyt olen viikon hoitanut ihoani pelkällä saippualla, ostin siis luomu aloe vera saippuaa. Saippualla kun jokin tietty talipunkki kai häviää joka saattaa aiheuttaa tätä vaivaa. Sitten olen omenaviinietikalla sivellyt noin kerran tai kaksi päivässä ja iltaisin rasvannut kasvot hyvin Dermaviduals Novrithen rasvalla joka toimii todella hyvin. Rasvaa on kehuttu todella paljon sen koostumuksen ja ainesosien vuoksi. Näillä kolmella tuotteella ja omaan hyvin vointiin keskittymällä esim joogaamalla (rauhoittumalla=stressitasoja laskemalla) on suunympärysihottuma kadonnut lähes kokonaan. Enää on vain muutama kuiva kohta.

Halusin jakaa tämän jos joku ei vielä ole kuullut esim tuosta Novrithen rasvasta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, ekaa kertaa sain tän vaivan itselleni noin kolme viikkoa sitten ja suht nopeasti itse diaknosoin PODin, en siis missään lääkärissä käynyt kun nuo antibiootit alkoi heti hieman mietityttämään. Nyt olen viikon hoitanut ihoani pelkällä saippualla, ostin siis luomu aloe vera saippuaa. Saippualla kun jokin tietty talipunkki kai häviää joka saattaa aiheuttaa tätä vaivaa. Sitten olen omenaviinietikalla sivellyt noin kerran tai kaksi päivässä ja iltaisin rasvannut kasvot hyvin Dermaviduals Novrithen rasvalla joka toimii todella hyvin. Rasvaa on kehuttu todella paljon sen koostumuksen ja ainesosien vuoksi. Näillä kolmella tuotteella ja omaan hyvin vointiin keskittymällä esim joogaamalla (rauhoittumalla=stressitasoja laskemalla) on suunympärysihottuma kadonnut lähes kokonaan. Enää on vain muutama kuiva kohta.

Halusin jakaa tämän jos joku ei vielä ole kuullut esim tuosta Novrithen rasvasta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Itselläni raskausaikana puhjenneen podin/ruusufinnin syyksi paljastui herkistyminen natriumlauraalisulfaatille (kulkee monella nimellä). Ainetta löytyy lähes kaikista vaahtoavista ihonpuhdistusaineista (myös shampoot ja nestemäiset käsienpesuaineet) sekä hammastahnoista. Lisäksi monissa lääkevalmisteissa apuaineena. Itse herkistyin siis raskauden aikana (hormonimuutokset yms. ) altistuessani sisäisesti aineelle (rautavalmiste) sekä käyttäessäni hammastahnaa & ihonpuhdistustuotteita. Oireet olivat pahat, lisäksi suupolte. Alkoivat lievittymään kuitenkin nopeasti kun jätin kaiken ainetta sisältävän pois käytöstä. Edelleenkään normi hammastahna ei sovi ( käytän fluorillista Salutemia) eikä vaahtoavat ihonpuhdistustuotteet. Enkä tietenkään syö enää mitään lääkkeitä tai lisäravinteita/vitamiineja, jotka ainetta sisältävät. Normishamppooseen olen palannut.
Tilanteen ollessa pahimmillaan myös voimakkaita hedelmähappoja sisältävät hedelmät (esim. ananas) pahensivat oireita, samoin liikunta (hikoilu) ja auringon valolle altistuminen.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kärsinyt koko ikäni iho-ongelmista. Aikuisiällä ihottuma on ollut lähinnä kasvojen ja ylävartalon alueellä eli juuri ikävästi näkyvillä. Olen kokeillut kaikkea mahdollista.. apteekin lääkevoiteet, perusvoiteet, kosmetiikkavoiteita, luomu- ja luonnonkosmetiikkavoiteita, ravintolisiä, ruoka-aineiden välttämisiä (maito, viljat mm.). Mikään ei ole auttanut. Hiljattain päädyin netissä tutkaillessani tätä aihetta eucerinin sivuille ja kiinnostuin heidän tuotteista. Ostin AtoControl Acute care ream skin calming complex, hinta oli alle 11e ja voi että miten hyvä voide se onkaan! Kaikki punaiset läikät, kutinan tunne ym ovat OIKEASTI hävinneet kokonaan pois. Suosittele kokeilemaan!

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Mä löysin nyt tämän, kiitos kovasti hyvästä vinkistä.
Onko tosiaan normaalia, että ensin iho vähän näyttää leuasta pahemmalta, ja punoittaa kun tali alkaa puskea ulos? Kuinka kauan sä itse teit ton kasvovesi hoidon kunnes alkoi iho parantua? Kantsiiko ihoa kosteuttaa ton hoidon jälkeen ja millä? Kiitos jo etukäteen jos viitsit vastailla :)

Anonyymi kirjoitti...

Ittellä ollu pitkään toi sama punotus ja kerran kävin lääkärissä, ne tarjos kortisoonivoidetta joka vaan pahensi ihottumaa. Oon antanu olla vaan sit ja kyllä on harmittanu mut ei oo saanu aikaseks mennä lääkriin uudestaan. Satuin eilen taas googletteleen vaivaa ja sattu tamä blogi eteen. Kattelin noita hoitokeinoja ja aattelin että vois huomenna mennä kaupasta osteleen ja kokeileen kun kotona ei ollut mitään noista. Paitsi vauvan pylly sinkkivoidetta oli�� pakkohan sitä oli sit hieroo naamaan ja tadaa päivän myöhemmin 2v kestänyt punotus oli lähes pois! Täytyy toivoo että lähtee kokonaan pois noin helpolla. Kiitos ideasta!! T:29v mies :p

Anonyymi kirjoitti...

Olipa helpottavaa lukea tätä ketjua ja saada uusia vinkkejä mahdollisesta avusta vaivaan. Itse olen kärsinyt tästä jo vuosia, mutta tänä keväänä tilanne räjähti käsiin. Kommentit luettuani pisti silmään tuo Berocca, jonka runsaamman käyttämisen ajankohtaan sijoittuu myös ihoni kunnon huononeminen. Pohdin onko syypää tuo B3 vaiko ehkä aspartaami? Joku mainitsi myös jodin ja sen käytön ruokasuolassa. Ainakin Wikipedian mukaan jodia on lisättu Suomessa ruokasuolaan 50-luvulta lähtien!

Anonyymi kirjoitti...

Viimeisistä viesteistä taitaa olla jo parikin vuotta, mutta kerronpa oman kokemukseni!

Useampaan otteeseen kärsinyt kyseisestä ihottumasta. Ensimmäiset kerrat söin pitkät antibiootikuurit, mutta uusi silti. Mulla menee antibiooteista massu niin sekaisin, että haluaisin vältellä loppuun asti. Lähdin lääkäriltä saatuun rasvakierteeseen, joka tosiaan kyllä vei ihottuman pois. Mutta jos pariksikin päiväksi jätti rasvan laittamatta, tuli ihottuma heti takaisin.

Sitten luin sattumoisin omenaviinietikasta. Otin sisäisesti, sekä ulkoisesti laitoin ihottuma-alueille. Ihottuma lähti, eikä ole tullut takaisin ja rasvat sain jättää kokonaan pois. Nyt antaa hieman merkkejä itsestään uudelleen, mutta aloitan heti etikkapommituksen joten katsotaan saako vaivan kitkettyä ennen kunnollista puhkeamistaan.

Tiivistettynä, omenaviinietikka todettu täällä erittäin hyödylliseksi! :)