perjantai 13. syyskuuta 2013

Oudot asiat arjessa

1. Kissat
Kissat ovat outoja Sveitsissä. Ainakin tässä kylässä.
Kun kuljen n. kymmenen, 5-7-vuotiaan lapsen kanssa kouluun ja päiväkotiin, kissat tulevat luokse rapsutettaviksi, eivät juokse pakoon yms. Outoa.
Vielä oudompaa on se, että kun päiväkoti ja koulu päättyvät aina samaan aikaan, kissat tulevat valmiiksi pihalle odottelemaan lapsia. Siis mitä?! Yksikään terveellä itsesuojeluvaistolla varustettu kissa ei tulisi lähellekään sitä kiljuvaa laumaa Suomessa.
Ai niin; lisäksi yhden naapurin kissa kävelee tyynesti meille sisään ovesta ja menee sohvalle nukkumaan. OK.

2. Etanat
Kun sataa, täällä on etanoita aivan hulluna. Se on niin outoa. Niitä möyrii kaikki tiet täynnä. Toinen hämmentävä seikka on se, että ne eivät näytä ikinä jäävän autojen/jalankulkijoiden alle. Hmm....


3. Hasselpähkinät
Täällä kasvaa hasselpähkinöitä puissa. Siis tuolla noin vaan. Meidän pihalla, koulumatkan varrella jne.. One word: COOL.4. Ihmisten ystävällisyys
Yksi perheeni kaveri kuuli, että mä olen allapäin. Seuraavaksi kun nähtiin, hän oli paketoinut mulle suklaata ja sanoi, että on todella pahoillaan puolestani. :) Olen todella harvoin liikkuttunut, mutta tällä kertaa kyllä olin.


5. Roskat
Tämä roska-asia on edelleen hyvin hämmentävä. Tavallisesta sekajätteestä pitää maksaa, pusseista plus ne tarrat päälle. Lajiteltavasta jätteestä ei tarvitse maksaa, eli muovit, metalli, lasi, paperi, pahvi, biojäte on ilmaista. Tää on musta fiksua, koska se kannustaa kierrättämään. Aina kun et kierrätä, joudut maksamaan jätteestäsi. :)
Roskat laitetaan tien varteen sovittuna päivänä ja jäteauto korjaa ne. Vääriä pusseja/tarrattomia pusseja ei kerätä. Päivät, tarrat ja pussit vaihtelevat kunnittain.


6. "Salaatti" ja sen kastikkeet
Salaattia ei IKINÄ syödä ilman kastiketta ja se sotketaan aina valmiiksi salaatin joukkoon. "Salaatiksi" kelpaa usein myös kurkunsiivut ja omenaviinietikka + mausteet. Mä olen koko ikäni syönyt salaatit ilman kastikkeita, joten tämä kulttuuri on minusta hieman hämmentävä..


7. CHILI!
Meidän takapihalla kasvaa erilaisia chilejä. Itse en ole tulisen ruuan ystävä, mausteista tykkään kyllä, mutta supertulisuudesta en.
Eräänä päivänä havaitsin, että siellä kasvaa myös chilejä, joiden tulisuusluokka on 10 + +? Wie bitte? Tässä kuvia niistä. Taidan videoida sen hetken, kun porukat täällä maistaa noita ensi kerran!8. Ikea
- Ikeassa on täällä parempia lihapullia kuin Suomessa. Se on jokseenkin hämmentävää, mutta totta. Mä en ole ikinä tajunnut, miksi jengi hehkuttaa niitä pullia niin pirusti. Täällä ne on kuitenkin OIKEASTI tosi hyviä!
- Monissa kodeissa kaikki on ostettu Ikeasta. Ja kun sanon kaikki, tarkoitan oikeasti ihan KAIKKI. Miksi ostaa mistään muualta, kun Ikeasta saat samanlaisen (NOT??) niiiiiiiiiin halvalla.
Meilläkin on Ikeasta oikeastaan kaikki muu paitsi ruokapöytä ja sohva. Astiat, matot, huonekalut, hyllyt, kynttilät, lamput, lakant, pyyhkeet - kaikki Ikeasta. Taulutkin ovat Ikeasta.
Ja vanhemmat ostivat itselleen uuden sängyn tässä taannoin. Arvatkaapa huviksenne mistä? ;)
Mitäs pieniä kotimaasi arjesta poikkeavia asioita sinä olet havainnut ulkomailla asuessasi? :)

4 kommenttia:

maaria kirjoitti...

Hauska postaus :) Pitääpä kyllä tehdä saman tyyppinen, kun olen joskus asettunut Portugaliin.

vra kirjoitti...

maaria, Kiitos. :) Tee ihmeessä, tosi mielenkiintoisia tämäntyyppiset, vieraista kulttuureista kertovat. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kooste. Myös Italiassa kissat asuu ulkona ja tulevat usein tervehtimään ihmisiä, se on hyvä kun sään puolesta ne pärjäävät siellä paremmin.

vra kirjoitti...

Susanna, Mun tietääkseni nämä ovat kyllä kaikki kotikissoja. Saavat vain kuljeskella vapaana ja päättävät käyttää vapautensa näin.. :D